dinsdag 29 juni 2010

...de informatiefase

Artikeltje in de Volkskrant: Halsema: Verhagen moet blokkeren PVV uitleggen. Wilders wil uiteraard uitleg. En niet alleen Halsema steunt hem hierin, ook Pechtold wil graag duidelijkheid van het CDA. Maar vanwaar die steun uit "verdachte" hoek? Waarom willen uitgerekend GroenLinks en D66 hierover uitleg van Verhagen?

Ik heb hier een theorietje over. Het is een simpel politiek spelletje. De overgrote meerderheid van de CDA-achterban ziet samenwerking met de PVV niet zitten. Verhagen beseft dat maar al te goed en dwong Rutte in feite om in de eerste besprekingen de scherpe radicale randjes eraf te vijlen. Pas op het moment dat de extremen zouden zijn weggewerkt en de PVV gereduceerd zou zijn tot een extreem-conservatief libertair clubje, zou hij bereid zijn om aan te schuiven. Alleen dan zou Verhagen dit kunnen verantwoorden bij de achterban.

Rutte mocht voor Verhagen de hete kolen uit het vuur halen, maar heeft klaarblijkelijk gefaald in het matigen van sommige standpunten van de PVV en kon hierover geen afspraken maken met Wilders. Verhagen koos vanaf het begin al eieren voor zijn geld en riskeerde het niet om de eigen achterban voor het hoofd te stoten. Met als gevolg geen onderhandelingen over de coalite CDA/VVD/PVV.

Wat nu aan Verhagen gevraagd wordt is in feite om inderdaad stelling te nemen. Dit zou betekenen dat hij openlijk moet verklaren dat het CDA niet met een extreme partij wil regeren (maar dan in Lubberiaanse CDA-bewoordingen, met vele mitsen en maren). Maar dat betekent ook dat hij (impliciet) Rutte het verwijt moet maken als zijnde incapabel om de PVV te "temmen".

Dit verwijt aan Rutte zal een extra drempel opwerpen voor een eventuele andere coalitie met daarin zowel het CDA en de VVD en zet de deur wat verder open voor de paars/groene coalitie. Het is daarom niet zo vreemd dat nu juist uitgerekend Halsema en Pechtold uitleg willen van Verhagen, want GroenLinks en D66 zijn nu juist de partijen die garen kunnen spinnen bij eventuele spanningen tussen de VVD en CDA, zeker nu Rutte heeft aangegeven een eventuele paar/groene coalitie niet langer te willen blokkeren.

1 opmerking:

  1. wat een openbaring zeg; het is ALLEMAAL één groot politiek spel... het gaat die mensen (en dan bedoel ik het hele zooitje) niet om het volk vertegenwoordigen, het gaat ze alleen maar om het verkrijgen van MACHT en daar konkelen liegen en bedriegen ze het hele land voor bij elkaar zonodig... als je het mij vraagt is het hele politieke systeem zo rot als ikweetnietwat, en is er een revolutie ala "de Franse" voor nodig om daar iets aan te veranderen want als puntje bij paaltje komt zijn geen van de hoge heren van plan hun macht af te staan ten behoeve van een beter en eerlijker systeem waarin rekening wordt gehouden met de GEHELE bevolking en er op een EERLIJKE manier omgegaan wordt met verdeling van welvaart en beloning van inspanning.
    groet,
    Richard Faas

    BeantwoordenVerwijderen