dinsdag 8 juni 2010

...populistische hypocrisie.

Een beetje geïnspireerd door de Joran-hype van het moment bedacht ik me het volgende:

Stel je voor: een Nederlands echtpaar emigreerde in de jaren '60 naar Canada. Dit stel kreeg een paar kinderen. Deze werden Canadees staatsburger met ook een Nederlands paspoort. Ze groeiden op in Canada, spreken vloeiend Engels en/of Frans en de enige band die zij nog met het vaderland van hun ouders hebben is een verre familieband. Eens per jaar bezoeken zij familie in Nederland.

Stel nu dat één van die kinderen het criminele pad opdraait in Canada, hiervoor wordt opgepakt en wordt veroordeeld. Zou Canada hem het land mogen uitzetten en zijn Canadees paspoort mogen innemen? Zouden wij, in Nederland, zitten te wachten om deze crimineel op te vangen, een crimineel die hier niet is geboren, niet is getogen, onze taal slecht spreekt en een misdaad heeft gepleegd duizenden kilometers ver weg in zijn eigen land?

Nee toch?

Als het aan de PVV ligt, dan mogen we Marokko straks wèl opzadelen met onze landgenoten, die bij ons een misdaad hebben gepleegd, maar waar Marokko niets mee te maken heeft. De misdaad is gepleegd op ons grondgebied, tegen een mede-landgenoot en is dus ons eigen probleem. Hij zal zijn straf dan ook gewoon hier moeten uitzitten, net zoals die zoon van die expat in Canada ook lekker in een cel in Montreal of Ottawa mag vertoeven.

Ja toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten